Klinik psikolog; psikolojinin bilimsel temellerini kapsayan 4 yıllık psikoloji lisans programı eğitiminin ardından klinik psikoloji alanında ruhsal bozuklukların değerlendirilmesi, tedavisi ve önlenmesine odaklanan 2 yıllık bir yüksek lisans derecesini tamamlamış olan kişilere verilen ünvandır.
Klinik psikoloğun pratiğinin merkezinde psikolojik değerlendirme, klinik formülasyon, teşhis ve psikoterapi yer alır. Bir klinik psikolog, kişinin psikolojik sıkıntılarının nedenlerini, sorunların tarihi ve genetik yatkınlık, sosyal ve ailevi etkiler ve psikolojik başa çıkma tarzları gibi katkıda bulunan faktörler bağlamında değerlendirir. Psikolojik iyileşme için uygun tedavi planını geliştirir ve psikoterapi sürecini danışanı ile iş birliği halinde yürütür. Klinik psikologlar ilaç yazmazlar; psikolojik tedaviler kullanırlar.
Klinik psikologlar, hem kamu ruh sağlığı hizmetlerinde hem de özel muayenehanelerde çalışarak, her türlü psikolojik sıkıntıyla başa çıkmak için yardıma ihtiyacı olanlara hem kısa hem de uzun vadeli tedavi hizmetleri sunarlar. Bazı klinik psikologlar, araştırma yapmak, üniversite dersleri vermek, süper vizyon sağlamak ve danışmanlık hizmetleri sunmak gibi farklı alanlarda da çalışırlar.